QUERCETINA – Ce este ?

 

Pandemia a adus în faţa publicului larg anumite fitochimicale ce au trăit fără griji până în prezent în umbră. Quercetina este un polifenol, găsit din abundenţă în multe vegetale cum ar fi ceapa, varza kale, mere, fructe de pădure sau ginko biloba.

Quercetina este un pigment, ce nu poate fi sintetizat de către organismul uman, cu o absorbție relativ slabă la nivelul intestinului subțire. Quercetina, ca supliment alimentar este luat pentru a trata afecțiuni ale inimii, ale vaselor de sânge sau pentru a preveni cancerul. De asemenea, este utilizat pentru artrită, infecții urinare sau diabet, însă există dovezi limitate ce pot sprijini aceste suplimentări.

 

Quercetina are efecte antioxidante și antiinflamatorii care ar putea ajuta la reducerea inflamației, uciderea celulele canceroase, controlul glicemiei sau prevenirea instalării bolilor cardiovasculare.

 

Quercetina este considerat un puternic antioxidant datorită capacității sale de a neutraliza radicalii liberi și a lega ionii de metal. Aceste proprietăți îi permit quercetinei să inhibe peroxidaza lipidelor – procesul prin care acizii grași nesaturați sunt convertiți în radicali liberi prin captarea oxigenului creând efecte dăunătoare asupra corpului. Radicalii liberi generează citokine proinflamatorii, care sunt adesea găsite la pacienții cu boli cronice inflamatorii (Alzheimer, Parkinson, astm, boli cardiovasculare, boli inflamatorii ale intestinului, colită etc). Factorul de necroză tumorală alfa este principala citokină proinflamatorie implicată în patogeneza bolilor cronice inflamatorii și este modulat de stresul oxidativ. Quercetina inhibă semnificativ producția și expresia genelor, indicând că flavonoidele au capacitatea de a modula răspunsul imun cu o potențială activitate antiinflamatorie.

Quercetina are efecte anticancerigene. Deteriorarea oxidativă a ADN-ului este un factor de risc cunoscut pentru apariția și proliferarea celulelor canceroase. Quercetina, protejează celulele de stresul oxidativ, indus de speciile reactive de oxigen (ROS) sau speciile reactive de azot (RNS).  Deteriorarea oxidativă cauzată de ROS și RNS va duce, în cele din urmă la lezarea ADN-ului, pierderea funcțiilor enzimatice, crescând permeabilitatea celulară și în cele din urmă moarte necrotică sau apoptoza. Quercetina va reacționa direct cu aceste specii reactive pentru a preveni oxidarea componentelor celulare. Două studii, unul din 2015, respective din 2018 au descoperit că quercetina poate preveni și impiedica cancerul de prostată.

 

Cele 2 efecte ale quercetinei apar atunci când stresul oxidativ este mare şi inflamația este prezentă în organism. Aceste aspecte sugerează că, suplimentarea cu quercetină este indicată pentru persoanele care se încadrează în patologii ale sistemului vascular – hipertensiune arterială si hipercolesterolemie.

 

Suplimentarea dietei cu combinaţii între resveratrol, pterostilbeni, quercetina, riboflavoni sau acid nicotic reduc riscurile dezvoltării unor boli cardiovasculare pentru seniori sau subiecții cu hipercolesterolemie. Quercetina poate îmbunătăți sănătatea celulelor vaselor de sânge și fluxul de sânge prin arterele la persoanele cu boli cardiovasculare.  Potrivit unui studiu din 2016 realizat de American Heart and Stroke Association, administrarea de suplimente de quercetină ar putea fi o modalitate eficientă de a reduce tensiunea arterială.

 

Alte cercetări au arătat că o suplimentare de 150 mg/zi cu supliment de quercetină a dus a reducerea LDL-colesterolului precum și reducerea tensiunii arteriale sistolice.

De asemenea, unele studii sugerează că quercetina ar putea fi un antihistaminic eficient, deoarece limitează histamina de a fi eliberată din celule. Aceste proprietăți anti-alergice  indică faptul că quercetina ar putea ajuta la tratarea bronșitei și astmului.

Efectele optime ale oricărei suplimentări pot fi așteptate doar când componenta care trebuie a fi adaugată este administrată în cel mai optim mod de posibil.

 

Quercetina poate ajunge în organism fie printr-o dietă îmbogățită cu alimente ce abundă în acest polifenol sau prin suplimentarea cu comprimate.

 

Pentru bolile cronice inflamatorii, suplimentarea este varianta acceptată și viabilă pe termen lung. Din păcate, doza de antioxidanți pe care reușim să o luăm dintr-o dietă  este foarte scăzută, undeva la 100 mg, spre deosebire de folosirea antioxidanților ca supliment alimentar ce aduce un aport considerabil pana la câteva grame. Ca rezultat, concetrația plasmatică de quercetină este mult mai semnificativă prin suplimentare, decât direct din dietă.

 

Suplimentarea per os (orală) este in principiu în siguranță, cel puțin pe termen scurt. Doza este de 500 mg, zilnic timp de 12 săptămâni. Nu există cercetări sau studii de administrare în siguranță pe termen lung.

 

Ca efecte secundare ar putea fi cefalee, sau furnicături în brațe sau picioare. Doze prea mari ar putea cauza sechele rinichilor.

 

Atenţie, quercetina poate interacţiona cu unele medicamente sau poate încetini metabolizarea lor în ficat (antibiotice, diclofenac sau chiar ibuprofenul). Dacă sunteți sub tratament, adresați-vă medicului înainte de a opta pentru suplimentarea cu quercitină.

 

 

Georgiana Ispas

Nutriţie şi Dietetică

 

 

Surse:

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-981-10-8022-7_118

https://www-sciencedirect-com.am.enfor mation.ro/science/article/pii/S0014299908002884

A-review-of-quercetin-Antioxidant-and-anticancer-properties.pdf (researchgate.net)

Quercetin inhibits prostate cancer by attenuating cell survival and inhibiting anti-apoptotic pathways | World Journal of Surgical Oncology | Full Text (biomedcentral.com)

Effects of Quercetin on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta‐Analysis of Randomized Controlled Trials (ahajournals.org)

 

Fotografie creată de Miguel Á. Padriñán, de la Pexels

Fotografie creată de Engin Akyurt, de la Pexels