Somnul, sănătatea cognitivă și impactul dietei

Petrecem aproximativ o treime din viața noastră dormind. Pentru unii acest lucru poate părea risipitor, pentru alții poate aduce o adevărată bucurie.

Unde nu există nicio dispută este faptul că dormitul este la fel de esențial pentru corpul nostru ca mâncatul, băutul și respiratul.

În timp ce dormim, corpul nostru se poate detoxifica, repara și își poate regenera celulele și țesuturile sale, vitale pentru menținerea sănătății fizice și mentale.

Nu există o cantitate stabilită de somn potrivită pentru toată lumea și este adevărat că unii oameni au nevoie mai mult decât alții. Cu toate acestea, somnul de bună calitate este important pentru toți, iar somnul slab pe o perioadă prelungită poate duce la probleme precum imunitate scăzută, creștere în greutate, concentrare și memorie slabă, anxietate, stres și depresie.

Somnul și sănătatea mintală

Cei care nu dorm suficient, pot să nu recunoască adesea valoarea pe care somnul o are asupra funcției lor cognitive și a bunăstării mintale.

În timp ce dormim, creierul nostru poate să consolideze amintirile și să proceseze informații, permițându-ne să învățăm și să funcționăm eficient pe tot parcursul zilei. Somnul slab poate afecta starea de spirit, poate afecta procesele noastre de gândire de zi cu zi și poate diminua capacitatea organismului de a face față stresului.

Lipsa somnului crește riscul problemelor de sănătate mintală.

Într-un studiu efectuat pe aproximativ 20.000 de adulți tineri, lipsa unui somn suficient a fost legată de suferința psihologică și s-a demonstrat că insomnia crește riscul de a dezvolta atât anxietate, cât și depresie.

Se estimează că 65% până la 90% dintre pacienții adulți cu depresie se confruntă cu problema somnului.

Susținerea somnului prin dietă

Problemele de somn sunt multifactoriale și, în cazuri mai grave, pot necesita intervenții medicale și sprijin psihologic. Cu toate acestea, știm că anumiți nutrienți pot juca un rol important în a avea o noapte odihnitoare. Mai jos sunt câteva abordări dietetice recomandate pentru un somn slab.

Triptofan - un aminoacid pe care corpul nostru îl folosește în eliberearea substanțelelor care induc somnul - serotonina și melatonina. Nucile, semințele, iaurtul, curcanul și bananele sunt toate surse excelente de triptofan care se pot consuma seara. Puteți crește nivelurile de triptofan din sânge, combinând cele de mai sus cu ceva bogat în carbohidrați. O mică gustare înainte de culcare, poate include un mic castron de iaurt natural cu fructe proaspete.

Superalimentele de somn - cireșele sunt extraordinare resurse alimentare naturale de melatonină (hormonul „somnului”). Cireșele proaspete, cireșele uscate, sucul de cireșe (fără adaos de zahăr) sau un supliment pe bază de cireșe sunt nu numai delicioase, dar pot fi și un ajutor de somn util.

Potrivit unui studiu recent, kiwi consumat înainte de culcare poate ajuta la somn. În acest mic studiu, 24 de subiecți au consumat 2 kiwi cu 1 oră înainte de culcare în fiecare noapte timp de 4 săptămâni, iar atât timpul total de somn cât și eficiența acestuia au crescut semnificativ.

Relaxantul naturii - denumire dată adesea suplimentelor de magneziu datorită proprietăților sale de liniștire. Magneziul poate ajuta corpul și mintea să se relaxeze la sfârșitul zilei. Legume cu frunze verzi închise, cum ar fi varza, spanacul și broccoli; nucile, semințele și leguminoasele sunt toate bogate în acest mineral.

De asemenea, suplimentele cu magneziu transdermale, sunt o metodă eficientă de completare rapidă a nivelurilor de magneziu. Aici amintim lotiunile și spray-urile aplicate direct pe piele sau fulgii de baie cu magneziu.

Scăderea temperaturii corpului pe care o experimentăm atunci când ieșim din baie sau duș este un semnal către organism pentru a începe să producă melatonină.

O baie relaxantă la care se adaugă și fulgi de magneziu a avut rezultate favorabile în ceea ce privește viteza de adormire și calitatea somnului.

Suplimentul somnului - a crescut interesul pentru suplimentul natural 5-hidroxitriptofan, mai frecvent cunoscut sub numele de 5-HTP, ca un ajutor natural pentru somn. 5-HTP funcționează prin creșterea cantității de serotonină din creier, care poate fi apoi transformată în melatonină, hormonul necesar pentru reglarea ciclurilor de somn-veghe. Nivelurile scăzute de serotonină au fost legate atât de insomnie, cât și de depresie.

 

Deși este ușor să privim somnul ca fiind doar o „perioadă de inactivitate”, dovezi din ce în ce mai clare sugerează că obținerea unui somn odihnitor este una dintre cele mai importante modalități prin care ne putem îmbunătăți sănătatea.

 

 

 

Sursă articol :

https://betteryou.com/blogs/health-hub/sleep-mental-health-impact-diet