Sunt flavonoidele bune pentru creier?

 

Vrei să-ți menții sănătatea mentală pe măsură ce îmbătrânești? Descoperirile noilor cercetări raportate în jurnalul Academiei Americane de Neurologie, “Neurology”, sugerează că un aport mai mare de flavonoide, o clasă de compuși adesea colorați care apar în plante – poate fi protector pentru sănătatea creierului.

„Faza preclinica lungă a demenței poate fi o fereastră critică pentru prevenire”, au remarcat autorii Tian-Shin Yeh, MD, PhD, și colegii săi. „Printre factorii de risc modificabili pentru declinul cognitiv, dieta a primit o atenție din ce în ce mai mare.”

„Există tot mai multe dovezi care sugerează că flavonoidele sunt decisive atunci când vine vorba de a preveni scăderea abilităților tale de gândire pe măsură ce îmbătrânești”, a comentat coautorul Walter Willett, MD, DrPH, de la Universitatea Harvard. „Rezultatele noastre sunt interesante, deoarece arată că efectuarea unor modificări simple în dieta dumneavoastră ar putea ajuta la prevenirea declinului cognitiv”.

Ce sunt flavonoidele?

Flavonoidele sunt metaboliți care îndeplinesc o varietate de funcții în plante. Cei mai mulți dintre noi sunt conștienți că plantele alimentare sunt o sursă de vitamine și minerale, conțin puține grăsimi și sunt încărcate cu fibre. Cu toate acestea, există o conștientizare tot mai mare a importanței legumelor și fructelor ca sursă abundentă de flavonoide. Flavonoidele au activitate antioxidantă și oferă alte efecte benefice asupra sănătății umane.

Există peste șase mii de substanțe flavonoide, clasificate ca și pigmenți ai plantelor și descoperite în anul 1938 de către omul de știință din Ungaria, pe nume Albert Szent Gyorgyi. Dar compoziția chimică a flavonoidelor este extrem de complicată, iar aceste substanțe sunt împărțite în mai multe grupe ce conțin fiecare, sute, poate chiar mii de flavonoide.

Flavonoidele ajută memoria și cogniția?

Constatările din investigație susțin că există un beneficiu în menținerea funcției cognitive când este administrat un aport mai mare de flavonoide.

Studiul a inclus 49.493 de femei care au participat la Nurses' Health Study (NHS) din 1984 până în 2006 și 27.842 de bărbați înscriși în Studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate (HPFS) din 1986 până în 2002. Femeile aveau o vârstă medie de 48 de ani. iar vârsta bărbaților era în medie de 51 de ani la începutul studiului.

Răspunsurile la chestionarele alimentare administrate pe parcursul a două decenii de urmărire au oferit informații referitoare la aportul de flavonoide. Funcția cognitivă a fost evaluată în 2012 și 2014 la participanții NHS și în 2008 și 2012 la participanții HPFS.

Întrebările adresate participanților pentru a evalua sănătatea creierului au inclus:

Aveți mai multe probleme decât de obicei să vă amintiți evenimentele recente?

Aveți mai multe probleme decât de obicei în a vă aminti o listă scurtă de articole, cum ar fi o listă de cumpărături?

Aveți probleme să vă amintiți lucruri de la o secundă la alta?

Aveți dificultăți în a înțelege lucrurile sau a urma instrucțiunile vorbite?

Aveți mai multe probleme decât de obicei în urma unei conversații de grup sau a unui complot dintr-un program TV din cauza memoriei dvs.?

Aveti probleme în a vă găsi drumul pe străzile cunoscute?

Factori de risc ale declinului cognitiv subiectiv:

Fumat

Boli cardiovasculare

Tensiune arterială crescută

Colesterol crescut în sânge

Depresie

Diabet de tip 2

Un factor genetic

Un aport mai mare de flavonoide a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta tulburări cognitive subiective pe parcursul a două decenii de studiu. În rândul bărbaților și femeilor al căror aport de flavonoide a fost printre cel mai mare (al căror aport de flavonoide a fost în medie de 600 de miligrame pe zi), riscul de afectare cognitivă subiectivă a fost cu 19% mai mic decât al celor cu un aport mai mic (care au avut un aport mediu de 150 miligrame pe zi).

Pentru a vă face o idee despre cât ar trebui să consumați pentru a obține 600 de miligrame pe zi de flavonoide, o porție de 100 de grame de căpșuni conține 180 de miligrame. Asta ar necesita aproximativ 330 de grame de căpșuni zilnic.

Care sunt cele mai bune flavonoide pentru a vă stimula abilitățile de gândire?

Când au fost examinate alimente individuale, flavonele, care se găsesc în legumele și fructele portocalii sau galbene, precum și în anumite condimente, au avut cele mai puternice efecte benefice dintre toate tipurile de flavonoide. Flavanone și antocianidine au avut, de asemenea, efecte semnificative.

Bărbații și femeile al căror aport de flavone i-a plasat printre primii 20% dintre toți subiecții aveau un risc de a dezvolta tulburări cognitive subiective cu 38% mai mic decât cei din ultimii 20%. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, asocieri semnificative între un risc mai scăzut de declin cognitiv subiectiv și un aport mai mare de alimente specifice bogate în flavonoide, cum ar fi:

Suc de portocale

Portocale

Ardei

Țelină

Grapefruit

Suc de Grapefuit

Mere/pere

Afine

Căpșuni

Pe tema căpșunilor, s-a remarcat că fructul este o sursă semnificativă de flavonoid cunoscut sub numele de fisetin, care are efecte antioxidante, antiinflamatorii și neuroprotectoare care ar putea ajuta la scăderea riscului de declin cognitiv. Cu toate acestea, aportul acestui flavonoid nu a fost calculat în analiza curentă.

Ce aliment are mai multe flavonoide?

Fructele de pădure sunt printre cele mai bune surse de flavonoide. Flavonoidele sunt, de asemenea, abundente în:

Merele

Pere

Banane

Țelină

Cireșe

Cacao

Grapefruit

Portocale

Ardei

vin roșu

Ceai (mai ales ceai verde)

„Oamenii din studiul nostru care s-au descurcat cel mai bine de-a lungul timpului au mâncat în medie cel puțin o jumătate de porție pe zi de alimente precum suc de portocale, portocale, ardei, țelină, grepfrut, suc de grepfrut, mere și pere”, a raportat dr. Willett. „Deși este posibil ca și alte substanțe fitochimice să funcționeze aici, o dietă colorată, bogată în flavonoide - și în special flavone și antocianine - pare a fi un scenariu bun pentru asigurarea sănătății creierului pe termen lung.

 

 

 

Sursă articol

https://www.lifeextension.com/news/nutrition/flavonoids-brain