Ciupercile, terapie?

Ciupercile au fost recunoscute pentru proprietățiile medicinale pentru mai bine de 5 milenii. Însă doar în ultimele decenii, umanitatea posedă tehnologia necesară pentru a putea diseca ciupercile medicinale tradiționale, de a extrage sau izola biocomponente, focusul fiind în special pe componentele lor antitumorale.

Au un conținut crescut în apă (93-95%), fiind o sursă pentru Fierul nonhemic, Potasiu, Fosfor, Calciu și Cupru, dar și o excelentă sursă pentru vitaminele B12, A, K, E și D. Ciupercile sunt organe nonfotosintetice, ceea ce înseamnă că zaharurile sunt prezente în cantități scăzute. Sunt considerate sănătoase pentru că ele conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali.

 

 

  1. Conceptul de alimente funcționale

Acest termen a fost introdus de mai bine de 2 decenii și se referă la alimente integrale, fortifiate, îmbogățite sau îmbunătățite care aduc beneficii asupra sănătății organismului dacă sunt consumate într-un regim alimentar diversificat în mod obișnuit. Efectele benefice se datorează unor compuși activi cu roluri fiziologice în organism. Conceptul a apărut în Japonia, în anii 80 datorită creșterii semnificative a costurilor de ingrijire în sănătate. S-au identificat componentele biologic active de origine vegetală – fitochimicale sau animală – zoochimicale cu un potențial de a reduce riscul apariției și instalarii bolilor cronice cum ar fi ateroscleroză, hipertensiune arterială, infarct miocardic sau diabet.

  1. Ciupercile – cele mai cunoscute alimente funcționale

Unul dintre cele mai cunoscute alimente funţionale îl reprezintă specia Myceteae. Ciupercile comestibile au fost folosite de secole pentru unele proprietăți medicinale sau tonice.

Domeniile în care şi-au dovedit beneficiile medicale au fost în sistemul imunitar, în menținerea homeostaziei și reglarea bioritmului, prevenție și vindecarea unor boli cum ar fi cancer, AVC sau probleme cardiovasculare. Cum? Prin activități imuno-modulatoare și antitumorale ale proteinelor-polizaharide din culturile fungice, sau a lectinelor din ciurpercile comestibile.

În nenumărate studii s-a analizat potențialul antioxidant al ciupercilor. Un studiu realizat în Japonia, în 2004 a scos în evidență că un extras din 150 de ciuperci a arătat activități antioxidante, inhibând peroxidarea lipidică (degradarea lipidică este un mecanism major de aparitie a leziunilor celulare si presupune oxidarea acizilor grasi polinesaturati cu formarea unor specii reactive si produsi toxici), captarea radicalilor liberi şi o reducere a puterii de chelare a ionilor feroşi (Fier redus la valența 2).

Activitatea antioxidantă cât şi componentele cu proprietăţi antioxidante a fost asigurată prin prezența polifenolilor, beta-tocoferolilor, beta carotenilor.

  1. Ciupercile – agenți imuno-modulatori

Această funcție este cea mai cunoscută și utilizată în Japonia, China, Korea, sau alte țări din Asia de Est. Unele poliziharide, sau complexe polizharide-proteine de la ciuperci sunt capabile de a stimuli sistemul imunitar nonspecific și să exercite o activitate antitumorală prin stimularea mecanismului de apărare al consumatorului.

  1. Ciuperci – agenți antitumorali

Specii precum Ganoderma lucidum, Phellinus rimosus, Pleurotus florida sau Pleurotus pulmonaris posedă proprietăți profund antioxidante și activități antitumorale. Încă din 1960, calvacina este izolatul cel mai folosit în laboratoare ca agent antitumoral, dovedind eficientă în tumori precum cancer de țesut moale, adenocarcinom mamar sau în leucemie. Glicanii și protoglicanii izolați din ciuperci cu administrare orală sunt, în present cea mai promițătoare clasă de imunoceutice – (specializate în imunologie) cu acțiune la nivelul celulelor denditrice (APC – antigen-preseting cells) sau la nivelul celulelor Langerhans (celule imunitare prezente la nivelul dermului). Datorită localizării lor pe scară largă de-a lungul țesuturilor, celulele dendritice sunt prima linie de apărare a sistemului imunitar. Glicanii și protoglicanii sunt substanțe pro-homeostatice, tonice ale sistemului imunitar, dar care nu creează o reacție autoimună nedorită. Ca suplimente alimentare acestea sunt sigure, clinic dovedit.

Se observă o tendință în Japonia și China de integrare a ciupercilor terapeutice in protocoalele ce implica chimioterapia, radioterapia sau chirurgia. În Occident insă lucrurile se desfășoară pe alt ritm.

  1. Ciupercile – agenți hipocolesterolemianți

Ciupercile reprezintă o soluție ideală pentru dieteticieni pentru prevenția instalării aterosclerozei datorită conținutului crescut în proteină, respective conținutul scăzut în grăsimi. Primul studiu a fost realizat tot în Japonia, în anii 60, unde s-a izolat un derivat de adenozină cunoscut sub numele de eritadenină, principalul component hipocolesterolemiant din chiupercile Shiitake. În studiul pe șoareci, eritadenina a reduce nivelul colesterolului seric prin accelerarea excreției colesterolului exogen și a compușilor săi metabolici, cu efect vizibil asupra fosfolipidelor sau acizilor grași. Suplimentarea cu eritadenină poate să scadă biosinteza fosfatilcolinei prin alterarea concetrației de fosfatidiletanolamina. Studii recente au arătat că reduce producția de homocisteină (un exces poate cauza apariția bolilor cardiovasculare, atac cerebral sau demență).

  1. Ciupercile – agenți hipoglicemianți

Ciupercile comestibile sunt alimente ideale pentru a preveni creșterea glicemiei datorită conținutului crescut în fibre și protein și scăzut în grăsimi. Endo și exopolimerii produși în culturile miceliale prezintă un efect hipoglicemiant. De asemenea, un extras din Maitake crește secreția de insulină, scăzând nivelul glucozei sanguine (studio desfășurat pe șoareci). Același efect îl au și lectinele (glicoproteine implicate în procesele de protecție împotriva bacterilor sau virusurilor) extrase din ciuperci.

  1. Cele mai populare ciuperci terapeutice

Reishi – Ciuperca Reishi a fost folosită de secole. Beneficiile extractelor pe bază de ciuperci reishi sunt:

Optimizarea sistemimunitar și asigurarea producției de eznimatice antioxidante

Shiitake - este o ciupercă adusă din Extremul Orient, fiind foarte folosită în medicina tradițională din Japonia, China și Coreea, unde, într-un top al imunității, probabil ca ar ocupa locul întâi datorită prezentei unei componente importante denumită AHCC (compus corelat de hexoza activă)

Lion’s mane - este o ciupercă cu efecte neuroprotectoare și nootrope, care poate îmbunătăți memoria și raționamentul, protejează neuronii, protejează și ajută la regenerarea mielinei nervilor.

Ganoderma Lucidum - constituie un excelent tonic cerebral, însă are și rol imunostimulator, detoxifiant și de refacere a funcțiilor pancreatice. Are calități de energizant, reglator al presiunii arteriale și effect normalizator al glicemiei.

Maitake - Recomandat in caz de imunodeficieanta, cancer, tratament post chimoterapie sau post iradiere.Produs antibacterian, antiviral, antiinflamator, hipotensiv.

 

Concluzie

Ciupercile pot și ar trebui să facă parte din dieta noastră echilibrată pentru a putea beneficia de efectele sale asupra organismului uman. Potențialele beneficii ale ciupercilor, implicit ale extractelor diferitelor componente bioactive sunt enorme, dar în ciuda faptului că sunt folosite și studiate parcă din totdeauna, noi investigații intense sunt necesare pentru a asigura locul binemeritat în tratamentul adjuvant în diverse patologii.

 

Georgiana Ispas

Nutriție și Dietetică

 

 

Vezi aici suplimente cu ciuperci in compozitie.

 

Surse

(PDF) Mushrooms as therapeutic agents (researchgate.net)

The Use of Mushroom Glucans and Proteoglycans in Cancer Treatment (biomodulation.com)

Q120102107111.pdf (d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net)

Beyond Heart Health: Dangers Of High Homocysteine - Life Extension

 

Image by Anh Nhi Đỗ Lê from Pixabay

Image by z290015071 from Pixabay