Sănătatea femeilor de la A la Z

Scris de Jenny Carson MRes, BSc (Hons), MBANT, Manager Servicii Tehnice și Nutriționist Senior Viridian Nutrition.

Fiecare femeie merită să prospere. Există multe probleme de sănătate unice pentru femei, dar știai că multe dintre acestea pot fi gestionate cu sprijin nutrițional și modificări ale dietei și stilului de viață? Simte-te puternică cu aceste sfaturi nutriționale simple, adaptate pentru sănătatea femeilor.

Anemie

Deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți din lume și afectează mult mai frecvent femeile decât bărbații. Deficiența de fier provoacă anemie, simptomele care includ oboseală și letargie, dificultăți de respirație, palpitații ale inimii și un ten palid. Dacă aveți aceste simptome, ar trebui să faceți un test de sânge pentru a vă confirma starea de fier, apoi discutați cu medicul dumneavoastra despre un supliment alimentar blând de fier.

Sănătatea oaselor

Pentru femei, menținerea sănătății optime a oaselor pe tot parcursul vieții este vitală pentru prevenirea problemelor de densitate osoasă la vârsta înaintată. Renunțarea la fumat și efectuarea regulată de exerciții fizice sunt esențiale. O dietă bogată în calciu sau supliment alimentar folosește pentru a susține un aport de 1000 - 1200 mg pe zi, împreună cu 800-2000 UI de vitamina D, 50-100 mcg de vitamina K, 200-300 mg de magneziu și 1 gram pe kilogram de greutate corporală a proteinelor din dietă sunt cele mai importante considerații din punct de vedere nutrițional.

Piele curată

Alimentele au un impact profund asupra sănătății pielii dumneavoastră și vă recomandăm un amestec special formulat de minerale, substanțe botanice și carotenoide solubile în grăsimi într-o bază de bacterii benefice pentru o piele curată și cu aspect proaspăt. Deoarece uscarea pielii, aspectul vizual și elasticitatea pot fi afectate de un aport scăzut de acizi grași esențiali Omega 3, poate fi util să vă îmbunătățiți aportul de pește gras la 3-4 porții pe săptămână. Alternativ, luați în considerare suplimentarea cu un ulei Omega 3 ecologic, sustenabil certificat sau un ulei Omega 3 derivat din alge marine.

Sănătatea Digestivă

Sănătatea bună începe din interior spre exterior; dacă sănătatea ta digestivă este precară, întregul tău organism poate suferi din cauza absorbției proaste a nutrienților. Cercetările moderne au evidențiat importanța unei populații diverse de bacterii în tractul gastrointestinal și modul în care aceasta susține o minte și un corp sănătos. Pentru mulți oameni, o formulă de bacterii benefice de bună calitate luată zilnic le poate susține sănătatea digestivă și eventual, sănătatea întregului lor corp.

Menopauza

Sus, în Anzii Peruvieni, crește un super aliment remarcabil, care este apreciat pentru îmbunătățirea energiei și a vitalității, dar cel mai important, ca remediu popular pentru sănătatea femeilor. Maca (Lepidium meyenii), a fost folosită de secole în Anzi pentru a susține fertilitatea și echilibrul hormonal. Într-adevăr, cercetările moderne au descoperit că maca poate ajuta la îmbunătățirea energiei și a dispoziției, la scăderea anxietății și la îmbunătățirea dorinței sexuale. Specific menopauzei și perimenopauzei, studiile au concluzionat că maca este o substanță botanică sigură pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, în special ameliorarea bufeurilor, transpirațiile nocturne, uscăciunea vaginală, pe lângă îmbunătățirea libidoului, a dispoziției și a bunăstării emoționale. În studii, femeile au experimentat o reducere a simptomelor în două zile până la 8 săptămâni ca răspuns la 3 grame de maca pe zi. Alegeți extract de maca ecologic certificat din surse responsabile, pentru a ajuta atât durabilitatea mediului, cât și mijloacele de trai ale fermierilor indigeni din Peru.

Multivitamine

Administrarea zilnică a unei formule de multivitamine și minerale este o modalitate utilă de a vă asigura că primiți toți nutrienții care sunt importanți pentru o sănătate și un stil de viață activ. Datorită practicilor agricole moderne, poate fi o provocare din ce în ce mai mare să obțineți toți nutrienții de care aveți nevoie doar prin alimente. Cerințele nutriționale individuale pot varia, în funcție de nivelul de stres, cantitatea și tipul de exercițiu sau din cauza unei stări de sănătate. Pentru mai multe sfaturi despre alegerea unei multivitamine, vizitați www.efarmacie.ro www.botaniq.ro www.biom.ro .

Sindromul ovarului polichistic (PCOS)

Se estimează că între 6 și 15% dintre femeile de vârstă reproductivă au ovare polichistice. PCOS se caracterizează printr-o dominanță a testosteronului și poate include nereguli menstruale, infertilitate și anomalii metabolice, cum ar fi rezistența la insulină. Există mai multe abordări pentru gestionarea PCOS și s-a demonstrat că o dietă cu încărcătură glicemică scăzută, pe lângă exercițiile fizice regulate, pot fi de ajutor. Un tratament nutrițional care s-a dovedit a fi eficient în cercetare este aportul de două ori pe zi de mio-inozitol și acid folic. Ceea ce a produs reducerea echilibrului de testosteron la estrogen, ovulație regulată, o reglare îmbunătățită a glicemiei și o îmbunătățire a calității sănătății ovarelor, atribuită îmbunătățirii fertilității.

Sindromul premenstrual (PMS)

Aproximativ 25% dintre femeile de vârstă reproductivă suferă de simptome moderate până la severe ale sindromului premenstrual, care pot apărea cu 1-2 săptămâni înainte de menstruație. Cele mai frecvente simptome ale sindromului premenstrual sunt iritabilitatea, anxietatea, tensiunea, schimbările de dispoziție și depresia, pe lângă balonarea abdominală, sensibilitatea sânilor, durerile de cap, retenția de apă și pofta de mâncare. În unele cazuri, simptomele sunt atât de severe încât pot fi prescrise medicamente. Cu toate acestea, unele alternative naturale pot fi de mare ajutor.

Șofranul, un condiment foarte apreciat din floarea de crocus, a fost folosit de multă vreme pentru a îmbunătăți starea de spirit și bunăstarea. Mai exact, s-a demonstrate într-o serie de studii clinice că reduce simptomele sindromului premenstrual, în special simptomele emoționale, precum și pofta de mâncare.

Într-un studiu, 15 mg de extract de șofran luate de două ori pe zi timp de două cicluri menstruale au redus semnificativ simptomele sindromului premenstrual, în special simptomele emoționale. De asemenea, s-a demonstrat că magneziul și vitamina B6 reduc simptomele PMS, inclusiv pofta, retenția de lichide și anxietatea. De fapt, există cel puțin nouă studii clinice care arată îmbunătățiri ale sindromului premenstrual ca răspuns la vitamina B6. Cu toate acestea, atunci când vitamina B6 este combinată cu magneziu, s-a dovedit a fi și mai eficientă. Atât magneziul, cât și vitamina B6 joacă un rol important în reglarea hormonilor și a dispoziției.

Sănătatea tiroidei

Prevalența hipotiroidismului, cunoscută și sub denumirea de tiroida hipoactivă, este de 3% până la 18% (ceea ce echivalează cu până la 11 milioane de oameni), cu mai multe femei afectate decât bărbați. Simptomele funcției tiroidei insuficiente includ oboseală, creștere în greutate, constipație și sensibilitate la frig. Dacă credeți că funcția tiroidiană ar putea fi scăzută, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră. Un motiv pentru o tiroidă insuficientă se poate datora aportului alimentar, adesea dacă dieta ta este săracă în iod. Aportul suboptim de iod este comun și se estimează că până la 50% dintre femei pot avea un aport suboptim în Marea Britanie. Pentru unele persoane cu tiroida scăzută, administrarea zilnică a 150-200 mcg de iod poate ajuta împreună cu nutrienți de susținere, cum ar fi vitamina A, vitaminele B, seleniul și zincul.

Infecții ale tractului urinar (ITU)

Merișoarele sunt bine cunoscute pentru aroma lor acidă în sosuri și suc, dar au și o lungă istorie de utilizare ca remediu natural pentru infecțiile tractului urinar (ITU), atrăgând ulterior un mare interes științific în ultimii 100 de ani.

Se estimează că una din cinci femei va experimenta o infecție a tractului urinar în timpul vieții, iar infecțiile urinare au un risc foarte mare (până la 20%) de recidivă. Prin urmare, metode sigure și eficiente de a preveni infecțiile urinare recurente sunt foarte importante și aceasta este principala utilizare a merișorului. Boabele sunt bogate în nutrienți care împiedică apariția infecțiilor, iar o revizuire a mai multor studii a concluzionat un beneficiu semnificativ atunci când au fost luate zilnic cel puțin 36 mg de proantocianidine de merișor.

Alte abordări naturale includ utilizarea citratului de potasiu care alcalinizează urina pentru a preveni aderența bacteriilor, prevenirea creșterii excesive a bacteriilor infecțioase prin luarea de bacterii benefice și utilizarea D-Manozei, care poate reduce dezvoltarea unei infecții.

Pentru mai multe informații (www.botaniq.ro www.efarmacie.ro www.biom.ro)

Informațiile conținute în acest articol nu au scopul de a trata, diagnostica sau înlocui sfatul unui medic. Vă rugăm să consultați un medic calificat dacă aveți o afecțiune preexistentă sau luați în prezent medicamente. Suplimentele alimentare nu trebuie folosite ca substitut pentru o alimentație variată și echilibrată.

Referințe

Agha-Hosseini M, şi colab. Crocus sativus L. (sa¬ron) în tratamentul sindromului premenstrual: un studiu dublu-orb, aleatoriu și controlat cu placebo. BJOG. 2008 Mar;115(4):515-9.

Wyatt KM, și colab. Eficacitatea vitaminei B-6 în tratamentul sindromului premenstrual: revizuire sistematică. BMJ. 1999 22 mai;318(7195):1375-81.

De Souza MC, et al. Un efect sinergic al unui supliment zilnic timp de 1 lună de 200 mg magneziu plus 50 mg vitamina B6 pentru ameliorarea simptomelor premenstruale legate de anxietate: un studiu aleatoriu, dublu-orb, încrucișat. J Womens Health Gend Based Med. 2000 martie;9(2):131-9.

Jepson RG, et al Cranberries pentru prevenirea infecțiilor tractului urinar. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Oct 17;10:CD001321.

Altarac S, Papeš D. Utilizarea D-manozei în profilaxia infecțiilor recurente ale tractului urinar (ITU) la femei. BJU Int. 2014 ian;113(1):9-10

Gonzales GF, Gonzales C, Gonzales-Castañeda C. Lepidium meyenii (Maca): o plantă din ținuturile muntoase ale Peru--de la tradiție la știință. Forsch Komplementmed. 2009 Dec;16(6):373-80.

Lee MS, Shin BC, Yang EJ, Lim HJ, Ernst E. Maca (Lepidium meyenii) pentru tratamentul simptomelor menopauzei: o revizuire sistematică. Maturitas. 2011 noiembrie;70(3):227-33.