De unde ne luăm energia? 4 mituri demascate!

Secolul vitezei aduce cu el o multitudine de ideologii legate de creșterea energiei, de optimizarea ei și menținerea pe durata întregii zile. De-a lungul timpului au apărut diverse „soluții rapide” pentru a ridica nivelul de energie dar oare cât sunt de adevărate și cum ne afectează ele în realitate?

Astăzi dezbatem 4 dintre cele mai populare mituri legate de cum ne asigurăm vitalitatea.

  1. Cafeaua

Cofeina este o alegere des întâlnită pentru a ne asigura un boost de energie. Această băutură cu cofeină promite, cu siguranță, un impuls temporar și ne ajută să ne revigorăm însă tot ea este unul dintre factorii care ne sabotează nivelul de energie. Cum? Deși cofeina are multe beneficii pentru sănătate, consumul excesiv al acesteia duce la o scădere a resurselor noastre energetice (adică exact opusul la ceea ce ne dorim să obținem consumând-o), ne poate afecta starea de spirit, poate perturba somnul și chiar crește tensiunea arterială.

  1. Intensificarea exercițiilor fizice

Activitatea fizică are în spate o listă completă de beneficii pentru sănătate corpului dar și mintală, fiind recomand să facem mișcare măcar de 4 ori pe săptămână. Cu toate acestea, exercițiile fizice intense ar putea să nu aibă efectul dorit asupra nivelului nostru de energie. Suprasolicitarea în timpul efortului fizic poate provoca un dezechilibru între nivelul de energie consumat și cel de energie primit. Dacă activitatea fizică pe care o practicăm ne lasă cu accidentări, cu o stare generală de moleșeală, epuizare sau chiar dezechibru hormonal e indicat să ne regândim orele dedicate mișcării, postura din timpul exercițiilor, alimentația sau hidratarea.

  1. Mai puțin somn, mai multă energie

Ne petrecem o treime din viață dormind. Unii oameni ar putea vedea acest lucru ca fiind o „risipă” când luăm în calcul volumul mare de sarcini pe care le avem de făcut într-o singură zi. Iar declarațiile unor oameni celebri precum Margaret Thatcher, Martha Stewart sau Tom Ford, care susțin că dorm patru ore sau mai puțin pe noapte, aprofundează acest mit.

Oamenii de știință au demonstrat în nenumărate studii faptul că timpul pe care îl petrecem adormit este unul extrem de valoros. Pe perioada somnului corpul nostru repară celulele și creează altele noi, astfel încât să putem funcționa la capacitatea maximă. De asemenea, este vital pentru sănătatea noastră mentală și fizică, pentru calitatea vieții.

Lipsa somnului pe o perioadă extinsă de timp poate avea efect advers, fiind adesea asociată cu putere de concentrare redusă, nivel de energie scăzut, precum și risc crescut de obezitate, diabet și hipertensiune arterială.

  1. Dietele de detoxifiere

Dietele de detoxifiere, extrem de populare în prezent, sunt diete restrictive, pe termen scurt, concepute pentru a elimina deșeurile toxice din corpul nostru, ajutând astfel să rămânem sănătoși și plini de energie.

Chiar dacă dieta de detoxifiere încurajează obiceuri sănătoase, cum ar fi un consum ridicat de fructe și legume, nu există dovezi științifice care să le susțină eficacitatea, ba din contră restricția calorică, specifică acestei diete, te pot face să te simți mai obosit și chiar priva de nutrienții necesari.

În afară de cazurile în care suferiți de o afecțiune medicală, stilul de viață ne poate influența nivelurile scăzute de energie, starea de oboseală. În mod frecvent, ne putem simți fără vitalitate dacă ne lipsesc substanțele nutritive cheie. Acestea fie nu sunt integrate în dietele noastre, fie sunt greu absorbite din sursele de hrană.

Pentru majoritatea oamenilor, un stil de viață activ și o dietă echilibrată este cel mai bun mod de a menține natural nivelurile de energie. Cu toate acestea, dacă urmați o dietă restrictivă sau suferiți de o afecțiune care împiedică absorbția nutrienților, poate fi necesar să luați în calcul suplimentarea nutrienților cheie.

Produsele noastre de top pentru creșterea energiei și reducerea stării de oboseală sunt:

 

iron oral spray

 

iron 10 oral spray

 

gama de produse cu magneziu

 

 

Te-ar mai putea interesa:

Sunt unii oameni mai predispuși la deficitul de magneziu decât alții? citește articolul aici 

Administrare intra-orală de vitamine? citește articolul aici